2021: Wanneer komt de Hollandse Nieuwe Haring?

haring schotel-schotels-de-spakenburgse-visspecialist

Wanneer komt de Hollandse Nieuwe Haring?

Elke jaargang is het voor de haringliefhebber weer de grote vraag wanneer de Hollandse Nieuwe Haring weer in het land is.
Op 16 juni 2021 is het zover.

Zoals ieder jaar wordt de dag voor de start het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild. Dit jaar staat de veiling volledig in het teken van ‘Stichting Ambulance Wens’ dit was afgelopen jaar ook het geval maar dit evenement is zoals heel veel evenementen afgelopen jaar ook gecanceld.

Stichting Ambulance Wens

Kees Veldboer van Stichting Ambulance Wens: ‘Met onze stichting is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers dagelijks bezig om gratis laatste wensen te vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances. Jaarlijks mogen we meer dan 2.000 wensen vervullen dankzij de diverse acties en losse donaties.

De missie van Stichting Ambulance Wens is om iedere terminale bedlegerige patiënt die aandacht te geven die hij/zij verdient, zodat de patiënt niet hoeft te overlijden zonder dat één laatste wens is gerealiseerd. Door het meemaken van deze gebeurtenis kan er wellicht voor de patiënt zelf en diens omgeving weer een beetje licht komen in die laatste dagen.
Echter omdat er maar één wens de laatste kan zijn en we die graag aan iedere patiënt gunnen helpen we iedere patiënt maar één keer!
Dat is wat wij willen bereiken. Levenskwaliteit toevoegen aan die laatste periode, zodat een klein deel van de ellende even opzij gezet kan worden.

Nicolette van Dam

De alom bekende televisiepresentatrice, actrice en onderneemster Nicolette van Dam heeft zich, in dit jaar van de herkansing, opnieuw bereid verklaard de presentatie van dit evenement op zich te nemen om samen met de veilingmeester te streven naar een mooie opbrengst.

Vlaggetjesdag

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2021 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag Scheveningen vindt altijd plaats op de eerste zaterdag, volgend op de officiële start van het seizoen.

16 procent vet

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

‘Maatjes Haring’, ‘Nieuwe Haring’ of ‘Hollandse Nieuwe’

In het Warenwetbesluit Visserijproducten staat omschreven dat “uitsluitend in de maanden mei tot en met september  de aanduiding “nieuwe haring”, “Hollandse nieuwe” of “nieuwe maatjes”- [mag] worden gebezigd voor haring welke is gevangen in de genoemde maanden van het jaar waarin zij wordt verhandeld.”

Haringparty organiseren?

Wij hebben veel ervaring met het organiseren en faciliteren van haringparty’s in binnen en buitenland.
Van cafés tot beurspleinen en van sportclub tot het binnenhof voor ons is niets te min of te gek.

Wil je zelf een haringparty organiseren? Dan ben je bij ons op het juiste adres!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Info@visvanhethof.nl