Vis en duurzaam

De visserij is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. En daar mogen we met zijn allen best trots op zijn. De vissector brengt niet alleen een breed palet aan producten aan vis, schaal- en schelpdieren voort dat culinair wordt gewaardeerd, maar ook vanuit het oogpunt van gezondheid van groot belang is. Overbevissing is wereldwijd een probleem. Er bestaan echter grote verschillen in vissoorten en gebieden waar deze soorten zich bevinden. Overbevissing vraagt om goed beheer, en ook in dat opzicht zijn er wereldwijde verschillen. In veel visserijen over de hele wereld worden de visstanden bijgehouden en geanalyseerd, worden quota afgesproken en gecontroleerd, en worden wateren en havens gecontroleerd. Desondanks is sprake van een zorgwekkende situatie.

Visstand

Is er nog wel voldoende vis in onze zeeën?
”Vissers, overheid en natuurorganisaties hebben de gezamenlijke ambitie om de schouders te zetten onder een duurzame visserij” 
Om in de toekomst aan de vraag naar 
Voor de Nederlandse visserij worden (dit gebeurt op basis van jaarlijkse onderzoeken door biologen )de toegestane vangsten bepaald op basis van de beschikbare hoeveelheden in Europees verband. De Noordzeevisserij vindt plaats binnen strenge regelgeving en vangstquota (totale hoeveelheid vis die in een jaar mag worden gevangen) waar even strenge controles op plaats vinden. Alle aangevoerde vis in Nederland is dus binnen toegestane kaders gevangen. Dat maakt Noordzeevis een verantwoord product dat de consument met goed geweten kan eten. De Nederlandse visimporteurs houden zich eveneens aan bestaande wet- en regelgeving. Daarnaast hanteren zij een gezamenlijke gedragscode die aanvullende eisen stelt op het gebied van productkwaliteit, transparantie, sociale omstandigheden en milieu.
“De vraag is niet of er sprake van duurzame vis moet zijn, maar in welk tempo”.

Kritische geluiden

Waarom kritische geluiden van natuur en belangenorganisaties? 
Het leven in de Noordzee is niet meer zoals het vroeger was. Al sinds jaren maakt de mens intensief gebruik van dit gebied, voor o.a. scheepvaart, olie- en gaswinning, zandwinning, bekabelingen voor telefonie en visserij. Er komen steeds meer nieuwe activiteiten bij, denk aan windmolenparken. Politici, biologen, milieuorganisaties en vissers zijn het erover eens dat geen onnodige schade aan het milieu, de natuur of de visstanden moet worden toegebracht en werken samen aan een duurzame vissector.

Noodzaak 
In het verleden hebben natuurorganisaties terecht de vinger gelegd op de noodzaak als vissector op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen. Het besef daartoe is inmiddels bij iedereen aanwezig. De vissers, de overheid en de natuurorganisaties hebben de gezamenlijke ambitie om de schouders te zetten onder een duurzame visserij. Deze samenwerking is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Ongewenste bijvangst 
Een punt dat aandacht verdient, is het voorkomen van ongewenste bijvangsten. De Nederlandse vissers zoeken voortdurend naar aanpassingen in de vismethoden, zoals het gebruik van andere netten, het plaatsen van ontsnappingsluiken in de visnetten voor niet gewenste vissoorten en het sneller weer levend overboord zetten van onbedoelde vangsten. Zij streven ernaar zo gericht mogelijk te vissen.
Nieuwe technieken 
De Nederlandse visserij richt zich in belangrijke mate op de vangst van tong en schol. Deze platvissen liggen op de zeebodem. Om deze te kunnen vangen wordt gebruik gemaakt van over de bodem slepende netten (zoals de boomkor). Sommige bodemsoorten kunnen hierdoor schade ondervinden. Daarom wordt geëxperimenteerd met diverse nieuwe technieken om deze vissoorten te vangen en daarmee de zeebodem en bodemdieren te ontzien. Dit vraagt om veel onderzoeken, investeringen, testen en veel tijd. De vissers zijn echter zeer positief over de mogelijkheden met veel lichtere visnetten en andere vistechnieken. Samen met aanpassing van scheepsmotoren resulteert dit tevens in een verminderd energieverbruik.

Wat betekent duurzaam. 
Gebruik van het woord duurzaamheid is de laatste jaren een trend. Duurzame (of verantwoorde) vis voldoet aan drie belangrijke normen:

  • De hoeveelheid van een vissoort moet op orde zijn, zodat de vis zich door voortplanting in stand kan houden.
  • De vangstmethode moet het milieu zoveel mogelijk ontzien.
  • De vistechniek moet zo gericht mogelijk kunnen vissen met zo min mogelijk ongewenste bijvangst in de netten.

Kort gezegd draait het bij duurzaamheid om drie pijlers: 
People(mensen), Planet (planeet), Profit (opbrengst), 
Deze drie p,s betekenen in feite dat we onze planeet zo beheren dat onze kleinkinderen er gezond en veilig op kunnen leven. Of anders gezegd: Ondernemen met een langetermijnvisie waarin oog is voor de werknemer en de maatschappij, het behalen van winst over een langere periode en het zo min mogelijk belasten van het milieu. Voor de Nederlandse vissector ligt de belangrijke uitdaging in het zoeken naar een balans tussen het verdienen van een goed belegde boterham aan het verkopen van vis enerzijds en anderzijds een zorgvuldig beheer van de visbestanden zodat voor de komende generaties ook nog vis genoeg is. De vissector werkt hard aan het vergroten van het aanbod van ”verantwoorde vis”. Op het gebied van dit maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden de laatste jaren tal van activiteiten plaats.

Hoe kan ik bijdragen aan duurzame vis? 
Door vissoorten die in de Nederlandse winkels liggen niet te kopen, bereikt u in de regel een tegenovergesteld effect. De Nederlandse vissector staat bol van de initiatieven om verder te verduurzamen: brandstofbesparing, nieuwe vistechnieken, andere netten, onderzoeken (vaak samen met biologen) naar visbestanden, verbetertechnieken, certificeringen, andere soorten vis aanbieden. Dit vraagt veelal om grote investeringen en tijd. Als hun vis niet wordt verkocht, ontneemt dit de mensen de financiële mogelijkheden om noodzakelijke maatregelen te nemen die juist ten goede komen aan een goed beheer van onze visbestanden. 
Dus: ‘Tijdens de verbouwing zijn we gewoon geopend’.

Recepten

Benodigdheden:
2 eieren
6 haringen zonder staart en graat
2 uien
2 augurken
1/4 liter cr�me fraiche
Toast

Bereiding:
Kook de eieren hard en pel ze.
Snij de haringen zeer fijn (scherp mes), snipper de uien ragfijn en snij ook de augurk zeer fijn.
Snij de eieren door midden en haal het eigeel er uit. Snij het eiwit heel fijn en prak de eierdooiers met een vork fijn. Meng de cr�me fraiche door de eierdooiers en voeg hierbij de augurk, eiwit, ui en de haring en meng alles goed door elkaar.

Heerlijk op een toastje.

Garneringstip: doe bovenop kruislings twee stukjes bieslook.

Benodigdheden:
4 zure haringen
2 zure augurkjes
1 el mayonaise
1 el grove mosterd
1/8 liter zure room
1 el fijngehakte dille

Bereiding:
Laat de haringen uitlekken in een vergiet.
Snij de augurkjes in kleine stukjes.
Meng de mayonaise, mosterd en de dille door de zure room.
Snij de zure haring in dusdanige stukjes dat zij op een toastje of een stuk stokbrood past.
Meng vervolgens de haring en augurk door de mosterd roomsaus.

Erg lekker op toast of stokbrood.

Serveertip: presenteer het geheel op een mooie schaal met bovenop een takje dille.

Benodigdheden:
300 gr. zure haring
250 ml zure room
2 el witte wijnazijn
1/2 tl suiker (fijne tafelsuiker)
1 ui
1 el verse bieslook

Bereiding:
Laat de haring uitlekken in een vergiet.
Meng de zure room, azijn en suiker door elkaar totdat de suiker is opgelost.
Snij de uitgelekte zure haring in de lengte doormidden en leg ze op een mooie schaal. Schep het room mengsel er over en garneer met de ui en de fijngehakte bieslook.

Lekker op een roggebroodje.

Benodigdheden:
8 verse haringen
125 ml melk
200 gr fijne havermout
peper
zout
olie

Bereiding:
Vraag aan de visboer (of als u het zelf kunt) om van 8 verse haringen de kop, de vinnen, de ingewanden en de graat te verwijderen.
Doe door de havermout wat peper en zout.
Vouw de haring open en haal hem door de melk en vervolgens door de havermout.
Verhit de olie in een koekenpan en frituur daarin de haring goudbruin. Laat de haring uitlekken op wat keukenpapier.

Heerlijk als tussendoortje

Garneertip: presenteer met wat schijfjes citroen of limoen.

Onze webshop