Alles over tonijn

Wat is Tonijn?

Tonijn is een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen (Scombridae). In het bijzonder worden de soorten in het geslacht Thunnus tot de tonijnen gerekend. Tonijnen zijn snelle zwemmers die snelheden kunnen bereiken van 75 km/u. Hun lichaam is dicht bij de staart erg slank, de staart is diep gevorkt, en er zijn twee rugvinnen.

Anders dan de meeste vissen, die wit vlees hebben, heeft de tonijn roze vlees. Dit komt door het myoglobine in de spieren van de tonijn. Deze rode spieren geven de tonijn een groot uithoudingsvermogen. Van sommige grotere tonijnsoorten, zoals de blauwvintonijn (bluefin), is de temperatuur van de lichaamskern hoger dan de watertemperatuur. Dit stelt hen in staat om in koelere wateren te leven dan andere vissoorten.

Tonijnen voeden zich met haring, makreel, inktvis en zandspiering en kwallen. Ze komen het gehele jaar voor in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee, in de lente en zomer trekken ze noordwaarts en komen dan soms in de Noordzee voor.

Voedingswaarde Tonijn:
100 g
Energie (kcal) 129
Vet 0,6 g
Verzadigd 0,2 g
Meervoudig onverzadigd 0,2 g
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g
Transvet 0 g
Cholesterol 47 mg
Natrium 54 mg
Kalium 527 mg
Koolhydraten 0 g
Voedingsvezels 0 g
Suikers 0 g
Eiwitten 29 g
Vitamine A 65 IU Ascorbinezuur 0 mg
Calcium 4 mg IJzer 0,9 mg
Vitamine D 82 IU Vitamine B6 1 mg
Vitamine B12 2,4 µg Magnesium 42 mg