Slanker met vis

Overgewicht is voor steeds meer Nederlanders een probleem aan het worden. Diëten zijn in overvloed aanwezig en die proberen wij massaal allemaal uit. Maar wie slank wil leven moet vooral zijn of haar levensstijl aanpassen. Dit betekent vaak een andere manier van eten en meer bewegen. Veel vissoorten zijn mager en bevatten weinig calorieën. Een ideaal ingrediënt dus voor een slanke maaltijd. En vis bewijst dat op ons gewicht letten ook nog lekker kan zijn!

Magere bereiding

Wie op de calorieën let, wil niet altijd vet gebruiken. Veel soorten vis zijn mager en bevatten daardoor weinig calorieën. Vaak nog minder dan vlees of kip. Zelfs vette vis is wat calorieën betreft te vergelijken met een gemiddeld vet stukje vlees. Kies wel voor een magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen. En beperk het gebruik van sausjes, olie en room. Daarmee bespaar je de meeste calorieën. Gebruik voor bakken of grillen olie of vloeibare margarine. Paneer de vis liever niet, dan zuigt hij extra veel vet op. Je kunt vis ook in de oven bereiden, bijvoorbeeld in een pakketje. Dan heb je weinig extra vet nodig. Dat geldt ook voor stomen en bereiden in de magnetron.

hoe kan ik vis mager bereiden?

Op zoek naar meer informatie over de magere bereidingswijzen roerbakken, grillen of bakken in de oven? kijk op de bereidingswijze pagina.

Vis en vitamines

Vis zit boordevol vitamines. Er zit namelijk volop vitamine A, D en B12 in vis, waarbij vitamine A en D vooral in vette vis zitten.

  • Vitamine A is belangrijk voor de ogen, een gezonde huid, de groei en de weerstand.
  • Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en speelt ook een rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen en het voorkomen van een depressie.
  • Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Bron: visrecepten.nl

Viseiwit

vis bestaat voornamelijk uit spierweefsel dat is opgebouwd uit eiwitten en het is licht verteerbaar, omdat het minder bindweefsel heeft dan vlees. Eiwitten zijn voor ons lichaam een belangrijke bouwstof die zorgt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, zenuwen en bloed. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren.
Een aantal hiervan kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Deze moeten we dus uit voeding halen. Alle vissen zijn rijk aan deze essentiële aminozuren.
Visvet en omega – 3

Cholesterol

Cholesterol is een stof in het bloed, die onmisbaar is voor de lichaamscellen en belangrijk is voor de aanmaak van hormonen. Het belangrijkste deel van cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt en de rest krijgen we binnen via ons voedsel. Garnalen, paling, mosselen en schelvislever bevatten van nature veel cholesterol. Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid cholesterol in voedsel maar weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte in ons bloed. Het zijn de verzadigde vetzuren, die het bloed doen stijgen, waardoor de bloedvaten dichtslibben. Onverzadigde visvetzuren kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Vitamines in vis

Vis is rijk aan vitamines. Vooral vette vis bevat veel vitamine A en D. Vitamine A is belangrijk voor de ogen, groei, weerstand en een gezonde huid. Vitaminen D zorgt voor stevige botten en tanden. Verder bevat vis B-vitamines zoals B12, foliumzuur (B11) en vitamine E.

Mineralen

Mineralen zijn net als vitamines belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Vis levert onder andere jodium, chroom, fluor, selenium en zink. Jodium is belangrijk voor de schildklierhormonen die onmisbaar zijn voor de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Chroom regelt de hoeveelheid cholesterol in het bloed en fluor voorkomt tandbederf. Zink verhoogd de weerstand en bevordert de groei. Oesters hebben een hoog gehalte aan zink en worden sinds de oudheid gezien als potentie verhogend omdat zink ook een belangrijke rol speelt bij de voortplanting.

Lekker slank

Als je overgewicht wilt voorkomen is het eten van vis belangrijk. Er zijn veel soorten vis die nog geen 2% vet bevatten. De vettere vissoorten bevatten niet meer vet dan een gemiddeld stukje vlees. Vis kun je ook heel goed slank klaar maken, bijvoorbeeld door deze te stomen of in een pakketje in de oven te bereiden of door vis te grillen.

Slanke vis recepten

Benodigdheden:
2 eieren
6 haringen zonder staart en graat
2 uien
2 augurken
1/4 liter cr�me fraiche
Toast

Bereiding:
Kook de eieren hard en pel ze.
Snij de haringen zeer fijn (scherp mes), snipper de uien ragfijn en snij ook de augurk zeer fijn.
Snij de eieren door midden en haal het eigeel er uit. Snij het eiwit heel fijn en prak de eierdooiers met een vork fijn. Meng de cr�me fraiche door de eierdooiers en voeg hierbij de augurk, eiwit, ui en de haring en meng alles goed door elkaar.

Heerlijk op een toastje.

Garneringstip: doe bovenop kruislings twee stukjes bieslook.

Benodigdheden:
4 zure haringen
2 zure augurkjes
1 el mayonaise
1 el grove mosterd
1/8 liter zure room
1 el fijngehakte dille

Bereiding:
Laat de haringen uitlekken in een vergiet.
Snij de augurkjes in kleine stukjes.
Meng de mayonaise, mosterd en de dille door de zure room.
Snij de zure haring in dusdanige stukjes dat zij op een toastje of een stuk stokbrood past.
Meng vervolgens de haring en augurk door de mosterd roomsaus.

Erg lekker op toast of stokbrood.

Serveertip: presenteer het geheel op een mooie schaal met bovenop een takje dille.

Benodigdheden:
300 gr. zure haring
250 ml zure room
2 el witte wijnazijn
1/2 tl suiker (fijne tafelsuiker)
1 ui
1 el verse bieslook

Bereiding:
Laat de haring uitlekken in een vergiet.
Meng de zure room, azijn en suiker door elkaar totdat de suiker is opgelost.
Snij de uitgelekte zure haring in de lengte doormidden en leg ze op een mooie schaal. Schep het room mengsel er over en garneer met de ui en de fijngehakte bieslook.

Lekker op een roggebroodje.

Benodigdheden:
8 verse haringen
125 ml melk
200 gr fijne havermout
peper
zout
olie

Bereiding:
Vraag aan de visboer (of als u het zelf kunt) om van 8 verse haringen de kop, de vinnen, de ingewanden en de graat te verwijderen.
Doe door de havermout wat peper en zout.
Vouw de haring open en haal hem door de melk en vervolgens door de havermout.
Verhit de olie in een koekenpan en frituur daarin de haring goudbruin. Laat de haring uitlekken op wat keukenpapier.

Heerlijk als tussendoortje

Garneertip: presenteer met wat schijfjes citroen of limoen.

Onze webshop