Een heerlijke zilte oester.
Verspreiding
De Fine de Claire-oester wordt gekweekt in de Franse Charentes Maritimes, rond de stad Marennes.
De Fines de Claires worden na de kweek geraffineerd en verhuizen daarvoor naar zogenaamde ‘Claires’. Dit zijn natuurlijke oesterputten, vaak oude zoutpannen met brak water. Hier verblijven ze minimaal 3 weken tot maximaal 3 maanden.
Het kan gebeuren dat in zo’n Claire een plotse groei van een blauwe alg optreedt. Dit kleurt de oesters prachtig blauw. Dit zie je onder andere goed bij de Normandes en de Marennes.
Kenmerken
De Fines de Claires worden in de oesterputten voller en vleziger, fijner van smaak en minder zout. Ook worden ze schoner, door herhaaldelijke verversing met vers water. Hierdoor blijft er minder zand en klei in de oester.
Overige informatie
Het seizoen van de oesters loopt van september tot april, de maanden met de letter ‘r’. Acht maanden dus, en ‘acht’ in het Frans is ‘huit’.
Huit-R is ‘huître’ geworden, het Franse woord voor oester.