Bel direct:
071 542 0410
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’fade’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’ av_uid=’av-37frlm’]
[av_slide id=’401′ av_uid=’av-33ll2a’][/av_slide]
[/av_slideshow]
[av_three_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” av_uid=’av-2u3gpe’]
[av_heading tag=’h2′ padding=’10’ heading=’Alles over Haring’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=” av_uid=’av-2psr9e’][/av_heading]
[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-2jz3f6′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Start Haringseizoen 15 juni 2022
Het haringseizoen start op 15 juni 2022. Zoals ieder jaar wordt de dag ervoor het eerste vaatje Hollandse Nieuwe Haring traditioneel geveild. Dit jaar gaat de opbrengst naar stichting ambulance wens.
De missie van Stichting Ambulance Wens is om iedere terminale bedlegerige patiënt die aandacht te geven die hij/zij verdient, zodat de patiënt niet hoeft te overlijden zonder dat één laatste wens is gerealiseerd. Door het meemaken van deze gebeurtenis kan er wellicht voor de patiënt zelf en diens omgeving weer een beetje licht komen in die laatste dagen.
Echter omdat er maar één wens de laatste kan zijn en we die graag aan iedere patiënt gunnen helpen we iedere patiënt maar één keer!
Dat is wat wij willen bereiken. Levenskwaliteit toevoegen aan die laatste periode, zodat een klein deel van de ellende even opzij gezet kan worden.
De haring (Clupea harengus) is een slanke, vrij kleine vis met een korte vin op de diepblauwe rug. Zijn graten zijn zacht. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Haringen leven met honderdduizenden tegelijk in scholen en voeden zich met plankton en de allerkleinste zeediertjes. Noordzeeharing wordt acht tot tien jaar oud. Na twee tot drie jaar is de haring volwassen en ongeveer twintig centimeter lang.
Overdag verblijft de haring in dieper water dan ‘s nachts, wanneer de school opstijgt om zich te voeden met plankton. Ook het minieme roeipootkreeftje, niet groter dan een speldenknop, is gewild voedsel. De vis gebruikt zijn kieuwzeven om het voedsel achter te houden dat met het zeewater zijn geopende bek instroomt en gefilterd via zijn kieuwen weer wegvloeit.
De haring komt voor in zowel koude wateren als water met een gematigder temperatuur, grofweg van de Golf van Biskaje tot noordelijk van IJsland, van de oostkust van de Verenigde Staten en de oceaan bij Groenland tot in de Oostzee en de Botnische Golf. Ook in de Stille Oceaan wordt haring gevangen.
In de meeste gevallen wordt haring aan boord gekoeld en aan wal gekaakt en vervolgens droog gezouten of gepekeld (in een zoutoplossing waarvoor ook zeewater met extra zout wordt gebruikt). Het zoutgehalte wordt bepaald aan de hand van wisselende factoren: de grootte van de haring, het vetgehalte, de temperatuur van de vis en de smaak van afnemers. Met het pekelen begint gedurende een aantal uren een gecontroleerde rijping, die de uiteindelijke smaak van de Hollandse Nieuwe bepaalt. In emmertjes, bakken of vacuüm getrokken plastic zakken gaan de haringen vervolgens met de pekel de diepvries in. Het zout heeft een remmende werking op de rijping, de lage temperatuur zet het rijpingsproces vrijwel stil. Het invriezen is verplicht om de mogelijk in de vis aanwezige haringworm, een voor de mens riskante parasiet, onschadelijk te maken.
Groeicyclus
Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring voldoende vet is, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.
Haringworm
Wat is haringworm? Hier gaat het om een larf van een parasiet die in zee voorkomt. Het is een dun, wit of kleurloos wormpje, van meestal een paar centimeter lang. Bij mensen kan de haringworm de maag- of darmwand beschadigen.
De haringworm overleeft bevriezing en verhitting niet. Daarom worden rauwe haring en koudgerookte vis voor verkoop een tijdje ingevroren. Deze verplichting staat in de wet.
De haringworm kan ook voorkomen in andere vissoorten, zoals kabeljauw, schelvis en wilde zalm. Rauwe tonijn en rauwe gekweekte zalm vormen geen risico
Wat is Hollandse Nieuwe?
Voor de verwerking van haring tot Hollandse Nieuwe moet de haring goed vet zijn en op typisch Nederlandse wijze gekaakt en gepekeld zijn. Het rijpingsproces resulteert in de echte Hollandse Nieuwe.
Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen.
Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 15 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de Hollandse Nieuwe populair. Maar liefst 100 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de omega-3 vetzuren in haring zorgen voor een betere communicatie tussen hersencellen en dat heeft een gunstig effect op je stemming. Een tekort aan omega-3 vetzuren is nadelig en wordt dan ook in verband gebracht met psychische aandoeningen zoals depressie’s, aldus Aly van Geleuken van het Fonds.
Alle haring die tussen half mei en juli wordt gevangen, gaat na het kaken en pekelen de diepvries in. Invriezen is bij wet geregeld om te voorkomen dat de mogelijk aanwezige haringworm de consument besmet en ziek maakt. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door Hollandse Nieuwe kan eten. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.
In de praktijk vervalt na augustus de aanduiding Hollandse Nieuwe. Gebruikelijker is dan de naam ‘maatjesharing’. Het is dezelfde haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen.
Het is een alom bekend gezegde en het berust voor een groot gedeelte op waarheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het eten van haring inderdaad heel gezond is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die regelmatig vette vis zoals haring of makreel eten, 50 procent minder kans hebben op hart- en vaatziekten en hartstilstand.
Haring, en vis in het algemeen, vormen een rijke bron aan voedingsstoffen. Ze leveren bijvoorbeeld veel eiwit van uitstekende kwaliteit. Dat eiwit wordt gebruikt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, ons zenuwstelsel en het bloed. Haring is een vette vis, maar dat vet bestaat voor een belangrijk deel uit onverzadigde vetzuren. Die zijn goed om hart- en vaatproblemen te voorkomen.
[/av_textblock]
[/av_three_fifth][av_two_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” av_uid=’av-2e4kpu’]
[av_heading heading=’Haringrecepten’ tag=’h2′ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” av_uid=’av-28errm’][/av_heading]
[av_toggle_container initial=’1′ mode=’accordion’ sort=” av_uid=’av-21dmca’]
[av_toggle title=’Zoute haringsalade op toast’ tags=” av_uid=’av-1y93ey’]
Benodigdheden:
2 eieren
6 haringen zonder staart en graat
2 uien
2 augurken
1/4 liter cr�me fraiche
Toast
Bereiding:
Kook de eieren hard en pel ze.
Snij de haringen zeer fijn (scherp mes), snipper de uien ragfijn en snij ook de augurk zeer fijn.
Snij de eieren door midden en haal het eigeel er uit. Snij het eiwit heel fijn en prak de eierdooiers met een vork fijn. Meng de cr�me fraiche door de eierdooiers en voeg hierbij de augurk, eiwit, ui en de haring en meng alles goed door elkaar.
Heerlijk op een toastje.
Garneringstip: doe bovenop kruislings twee stukjes bieslook.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Zure haring in mosterd roomsaus’ tags=” av_uid=’av-67jey’]
Benodigdheden:
4 zure haringen
2 zure augurkjes
1 el mayonaise
1 el grove mosterd
1/8 liter zure room
1 el fijngehakte dille
Bereiding:
Laat de haringen uitlekken in een vergiet.
Snij de augurkjes in kleine stukjes.
Meng de mayonaise, mosterd en de dille door de zure room.
Snij de zure haring in dusdanige stukjes dat zij op een toastje of een stuk stokbrood past.
Meng vervolgens de haring en augurk door de mosterd roomsaus.
Erg lekker op toast of stokbrood.
Serveertip: presenteer het geheel op een mooie schaal met bovenop een takje dille.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Haring in zure room’ tags=” av_uid=’av-1m17rm’]
Benodigdheden:
300 gr. zure haring
250 ml zure room
2 el witte wijnazijn
1/2 tl suiker (fijne tafelsuiker)
1 ui
1 el verse bieslook
Bereiding:
Laat de haring uitlekken in een vergiet.
Meng de zure room, azijn en suiker door elkaar totdat de suiker is opgelost.
Snij de uitgelekte zure haring in de lengte doormidden en leg ze op een mooie schaal. Schep het room mengsel er over en garneer met de ui en de fijngehakte bieslook.
Lekker op een roggebroodje.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Gefrituurde haring’ tags=” av_uid=’av-1dmlh6′]
Benodigdheden:
8 verse haringen
125 ml melk
200 gr fijne havermout
peper
zout
olie
Bereiding:
Vraag aan de visboer (of als u het zelf kunt) om van 8 verse haringen de kop, de vinnen, de ingewanden en de graat te verwijderen.
Doe door de havermout wat peper en zout.
Vouw de haring open en haal hem door de melk en vervolgens door de havermout.
Verhit de olie in een koekenpan en frituur daarin de haring goudbruin. Laat de haring uitlekken op wat keukenpapier.
Heerlijk als tussendoortje
Garneertip: presenteer met wat schijfjes citroen of limoen.
[/av_toggle]
[/av_toggle_container]
[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-16kql6′]
[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ av_uid=’av-147wkq’]
[av_heading heading=’Haringschotels’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” av_uid=’av-zfln6′][/av_heading]
[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-s4hf6′]
[av_productlist categories=’61’ columns=’1′ items=’5′ offset=’0′ sort=’0′ paginate=’yes’ link_behavior=” show_images=’yes’ av_uid=’av-ml3ya’]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av_uid=’av-eageq’]
Wetenswaardigheden
[/av_textblock]
[/av_two_fifth]
[av_social_share title=’Deel deze pagina’ style=” buttons=” av_uid=’av-7qav6′]